BETAGLUKANER SÄNKER DET ONDA KOLESTEROLET

Betaglukan från havre

Betaglukan är en vattenlöslig fiber och finns i sädesslagen havre och korn. Att fibrer är bra för din mage vet du redan men det är viktigt att veta att vissa typer av fibrer har långt fler hälsofördelar än att bara vara magvänlig föda. Betaglukaner är en sådan då forskning har visat att de har flera positiva hälsoeffekter både på kolesterol- och blodsockernivån.

Vad är Betaglukaner

Betaglukaner är en typ av fiber och våra främsta källor är havre och korn. I havrekornet finns betaglukaner i skalet, den del som kallas kli, och man uppskattar att 6–8% av havrekärnan utgörs av just denna fibertyp. I korn finns betaglukaner i det som kallas mjölkropp. Betaglukaner finns även i vissa typer av svamp. Beroende på ursprung kan dess fysikalisk-kemiska egenskaper variera väsentligt. I den här artikeln pratar vi om betaglukaner från havre.

Det finns både lösliga och olösliga fibrer, betaglukaner tillhör de vattenlösliga. Det innebär att betaglukaner bildar en gelliknande massa när de kommer i kontakt med vätska och samtidigt sväller fibrerna till flera gånger sin egen storlek.

Betaglukaner sänker det onda LDL-kolesterolet

Betaglukaner från havre är särskilt viktiga för kroppen, då de tack vare sin förmåga att bilda gel när det kommer i kontakt med vätska, hjälper till att sänka det ”onda” LDL-kolesterolet.

När vi äter betaglukaner passerar de först genom matstrupen och kommer sedan ner i magsäcken.  Därefter portioneras maten ut i tunntarmen. När betaglukanerna når tunntarmen tar de med sig gallsyra (galla) vidare till tjocktarmen, utan att gallsyran återupptas någonstans på vägen, vilket den annars gör. Det leder till att ny gallsyra måste produceras då gallsyran bryter ner fett i kroppen. Gallsyran produceras i levern med hjälp av kolesterol (LDL) hämtat från blodet. Det är den här processen som gör att betaglukaner från havre hjälper till att sänka det onda LDL-kolesterolet i blodet. Att sänka nivåerna av det onda LDL-kolesterolet i blodet har flera hälsofördelar eftersom för höga nivåer medför ökad risk för hjärt-och kärlsjukdomar.

Betaglukaner stabiliserar blodsockernivån

Betaglukaner från havre hjälper även till att stabilisera blodsockernivån. Även detta sker genom den gelbildande effekten, vilket gör näringsupptaget från tunntarmen långsammare och förhindrar att blodsockret stiger för snabbt. Sockret från maten tas alltså upp från tarmen i ett långsammare tempo än om vi inte skulle ätit fibrerna. Ett jämnt och stabilt blodsocker bidrar till ett minskat sötsug, dessutom frisätts insulin i en jämnare takt vilket också är fördelaktigt.

Hur mycket betaglukaner behöver jag äta?

För att du ska kunna dra nytta av betaglukanernas positiva effekter på kolesterolet och blodsockernivån behöver du äta ungefär tre gram betaglukaner per dag. Betaglukaner finns i produkter som havregryn, havremjöl, kornmjöl, havredryck och havrekli.  För att få i sig tre gram betaglukaner per dag behöver du exempelvis äta cirka två portioner havregrynsgröt. Har du svårt att få i dig minst tre gram betaglukaner kan du välja att ta ett fibertillskott som komplement för att tillgodose ditt dagliga behov.

Sammanfattningsvis kan vi fastställa att betaglukaner har många hälsofördelar. Oavsett om du väljer att äta livsmedel som är rika på betaglukaner, eller om du väljer ett tillskott som komplement, så är det en bra idé att låta betaglukaner utgöra en del av din vardagliga kost.

Betaglukan är en vattenlöslig fiber och finns i sädesslagen havre och korn. Att fibrer är bra för din mage vet du redan men det är viktigt att veta att vissa typer av fibrer har långt fler hälsofördelar än att bara vara magvänlig föda.

Dela denna sida

Mer att upptäcka!

Lively Living Gurkmeja Pulver
Nyheter

GURKMEJA – DET GULA GULDET OCH DESS FÖRDELAR

Gurkmejan, superkryddan, livets krydda, superörten, golden goddess, ett gyllene vapen mot inflammation – kärt barn har många namn.
Varför är gurkmejan så fantastisk och varför har den använts under tusentals år?

BYO lifestyle Logo

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Du godkänner användningen av cookies genom att trycka OK och surfa vidare på webbplatsen. Vill du läsa mer kan du göra det här.