GURKMEJA – DET GULA GULDET OCH DESS FÖRDELAR

lively pulver gurkmeja

Gurkmejan, även kallad superkryddan, livets krydda, superörten, den gyllene kryddan, golden goddess, ett gyllene vapen mot inflammation – kärt barn har många namn helt enkelt.

Vad är det då med gurkmeja som är så fantastisk och varför har gurkmejan använts under tusentals år?

Gurkmeja - mat som medicin

Gurkmeja är en gräsväxt vars rot ger ett starkt gult, auromatiskt kryddpulver. Mat som medicin stämmer i högsta grad in på gurkmeja. Den har varit en trotjänare i tusentals år inom den indiska folkmedicinen Ayurveda och den traditionella kinesiska medicinen, TCM. Användningsområdena omfattar bland annat behandling av hudproblem, infektioner, menstruationssmärtor, ömma muskler, ledvärk, matsmältnings- och leverbesvär samt att den stärker immunförsvaret. I Indien använder man upp till 2 gram gurkmeja per dag och Indien är den största producenten av gurkmeja men den odlas även i Asien och Afrika.

Gurkmejans aktiva substans kurkumin

Forskning visar att gurkmeja innehåller omkring 20 olika aktiva substanser, så kallade kurkumenoider med kurkumin som lagkapten. Kurkumin är det gula pigmentet i gurkmejan och ska skydda gurkmejaväxten mot svampar och skadedjur.

Kurkumin används även som färgämne i livsmedel och går då under tillsatsnummer E 100. Det är därför viktigt att vara försiktig när man hanterar gurkmeja eftersom den stärka gula färgen färgar av sig på huden och kan lätt fläcka kläder och bänkskivor i köket. Enligt Greg Cole som är professor i medicin och neurologi vid University of Califonia i Los Angeles kan till och med hjärnan bli gul när man äter mycket gurkmeja. Detta kommer från Gregs forskning om gurkmejans skyddande verkan på hjärnan. När han obducerade hjärnor från äldre indier som ätit gurkmeja hela livet såg han att de var svagt gulfärgade och innehöll ovanligt ungdomlig tät hjärnvävnad.

Gurkmeja som antiinflammatorisk antioxidant

Det pågår otroligt mycket modern forskning om kurkumin och dess egenskaper. Hittills har det publicerats ca 7 000 forskningsartiklar om just kurkuminet. Under 2000–2013 gjordes det 5 000 olika studier om gurkmeja. Denna forskning tyder på att gurkmeja har antiinflammatoriska egenskaper och har en förmåga att öka mängden antioxidanter som kroppen producerar. Andra egenskaper som kurkuminet besitter är antioxidativ och att den har en antibakteriell verkan. En mängd hälsopåståenden väntar på att bli godkända av EFSA som är den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

Det finns studier som visar på att kurkumin skyddar hjärnan mot demens genom att stoppa både bildningen och minska ansamlingen av de amyloida placken som är ett kännetecken för Alzheimers sjukdom. I en studie visade blodvärdena efter fyra veckors intag av kurkumin bland annat på lägre blodfetter, mindre oxidativ stress och lägre nivå av proteinet betaamyloid.

Gurkmejans antiinflammatoriska effekt kommer av att den har reglerande verkan på så gott som samtliga av kroppens ca 1 200 inflammationsdrivande gener.

Gurkmeja får mer effekt med svartpeppar

Eftersom kurkuminet är fettlösligt absorberas det inte bra av kroppen och det är därför viktigt att förbättra dess upptag för att få önskad effekt. Ett av de vanligast tillvägagångssättet är att tillsätta svartpeppar för att på så vis öka upptaget av kurkumin, ett annat är att kombinera intaget av kurkumin med något fett. Att tillsätta svartpepparextrakt med gurkmejan eller kurkuminet kan öka kurkuminhalten i blodet med så mycket som 20 gånger. Anledningen är ett ämne i svartpepparn som kallas piperin. Det är piperin som ger svartpeppar dess speciella smak och doft. Piperinet gör att levern inte bryter ned och utsöndrar kurkuminet lika snabbt ur kroppen.

Gurkmeja som kosttillskott

För att du ska få effekt bör du äta minst en matsked gurkmeja om dagen eftersom innehållet av kurkumin är lågt i färsk eller malen gurkmeja. Om du känner att det är mycket att inta per dag och du vill få full effekt är ett kosttillskott med gurkmeja att föredra. För att möjliggöra bästa möjliga effekt extraheras oftast kurkuminet ur gurkmejan i kosttillskott och kombineras med svartpeppar eller något fett för att ge din kropp optimalt upptag. Dessutom finns det extrakt som bearbetats med olika metoder för att skapa det mest effektiva preparatet.

Vi har tagit fram LIVELY LIVING där vi kombinerar gurkmeja, ingefära och svartpepparextrakt. Med LIVELY LIVING får du ett pulver som blandas med vatten för att ge dig en god dryck. Den kan drickas både varm och kall beroende på vad du föredrar. Den är god och njutbar för att du ska komma ihåg att dricka den varje dag! Dessutom innehåller LIVELY LIVING ett bearbetat vattenlösligt gurkmejaextrakt som absorberas 40 ggr bättre än gurkmeja av allmän standard.

Gurkmejan, superkryddan, livets krydda, superörten, golden goddess, ett gyllene vapen mot inflammation – kärt barn har många namn. Varför är gurkmejan så fantastisk och varför har den använts under tusentals år?

Dela denna sida

Mer att upptäcka!

Lively Living Gurkmeja Pulver
Nyheter

GURKMEJA – DET GULA GULDET OCH DESS FÖRDELAR

Gurkmejan, superkryddan, livets krydda, superörten, golden goddess, ett gyllene vapen mot inflammation – kärt barn har många namn.
Varför är gurkmejan så fantastisk och varför har den använts under tusentals år?

BYO lifestyle Logo

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Du godkänner användningen av cookies genom att trycka OK och surfa vidare på webbplatsen. Vill du läsa mer kan du göra det här.