HYALURONSYRA – FÖR ETT YTTRE OCH INRE GLOW

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är en väl omtalad ingrediens och har lanserats som ”ungdomens källa”. Det är ett kroppseget ämne och har en viktig funktion i all vår bindväv, såsom i hud, hår, naglar och i kroppens leder. Här berättar vi om varför vi valt hyaluronsyra som en viktig ingrediens i BYO DRINKs kollagen booster GET GLOW.

Så fungerar hyaluronsyra

Hyaluronsyra är ingen syra utan en sockermolekyl som din kropp kan skapa själv. Den finns naturligt i kroppens leder och i huden. Hyaluronsyrans främsta uppgift är att binda fukt i huden och att verka stötdämpande i brosk, ledvätska och ögon. Du har cirka 15g hyaluronsyra i kroppen där 50% av den finns i din hud och resten i lös vävnad – bland annat i ögats glaskropp. Hyaluronsyra är känslig och varje dag bryts flera gram hyaluronsyra ned i vår kropp samtidigt som vi bildar ny. Det är en snabb process som avtar med åren på grund av ålder och hög exponering av UV-ljus.

Detta gör hyaluronsyra för din hud

Eftersom produktionen av hyaluronsyra avtar när vi blir äldre så får du till slut en torrare och mindre elastisk hud med fina linjer eller rynkor. 

Hyaluronsyrans superkraft är att den är en fantastisk fuktbindare och kan binda fukt upp till 1000 gånger sin egen vikt och är därför en vanlig ingrediens i hudkrämer och serum.

Solens strålar tär väldigt mycket på huden och speciellt på mängden hyaluronsyra. Hyaluronsyra är också känslig för fria radikaler och påverkas av den oxidering som kroppen utsätts för. Du kan motverka de fria radikalerna genom att äta antioxidanter, exempelvis C-vitamin (som också finns i GET GLOW).

Använd hyaluronsyra för minskad värk i leder

Hyaluronsyra förekommer främst i ledvätskan och samverkar med kollagen och MSM i lederna. Ledvätskan är som ett smörjmedel för dina leder och fungerar stötdämpare så att lederna kan röra sig friktionsfritt. När vi blir äldre upplever vi ofta stelhet och ömhet i lederna vilket kan bero på för lite ledvätska.

Hyaluronsyra injiceras på vissa kliniker i lederna som behandlingsmetod mot Artros, vilket är den vanligaste ledsjukdomen och innebär att ledbrosket bryts ner. Studier med upprepade injektioner av hyalurnsyra har visat sig kunna fungera som behandlingsmetod vid tidigt upptäckt artros för att lindra symtom.

Hyaluronsyra som kosttillskott kan användas som daglig näring för dina leder, exempelvis vid begränsad ledfunktion eller vid förslitningar efter exempelvis hård träning med hög belastning.

Hyaluronsyra via kosten

Om du vill få i dig hyaluronsyra via kosten finns det mat som innehåller större mängder av hyalurnsyra. Oftast innehåller mat från djurriket mer men det finns såklart veganska alternativ.
Fisk innehåller hyaluronsyra men främst i skelettet, huvudet och ögonen. Eftersom vi inte äter hela fisken så ofta är ett tips att äta mindre fiskar som små sardiner där vi oftast äter hela fisken. Förutom hela fiskar finns mycket hyaluronsyra i kyckling, nöt- och fläskprodukter, främst i lederna och brosket. Om du kokar egen kyckling- eller köttbuljong kan du få i dig både kollagen och hyaluronsyra.
Rotfrukter som potatis, sötpotatis och morötter, gröna bladgrönsaker, avokado och nötter är exempel på veganska källor som hjälper din kropp att själv stimulera produktionen.

Citrusfrukter och då främst grapefrukt innehåller inte hyaluronsyra men de kan hjälpa dig att öka din hyaluronsyranivå genom att hämna nedbrytningen av ämnet.

Det var tidigare vanligt att hyaluronsyra utvanns från tuppkam, men i linje med rådande samhällstrend kan den numera utvinnas helt veganskt. Att framställa hyaluronsyra helt veganskt är kostsamt så det är därmed en dyr ingrediens. Vi har såklart valt en vegansk version i GET GLOW och källan till vår hyaluronsyra är jäst majs.

Sammanfattningsvis kan man säga att hyaluronsyra är en molekyl som är väldigt viktig för dina leder, ögon och din hud! Så genom att dricka GET GLOW dagligen kan du slå flera flugor i en smäll och hjälpa huden att behålla sin fukt och samtidigt förse dina leder och ögon med extra näring.

Källor:

”Mat för lederna” Epoch Times 28 juli 2010

Systematic clinical evidence review of NASHA (Durolane hyaluronic acid) for the treatment of knee osteoarthritis. Leighton R1, Fitzpatrick J2,3, Smith H4, Crandall D4, Flannery CR4, Conrozier T5. 2018.

Referenser

http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=KR2010003224
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970829/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729158/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11584850
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12926041
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14555276
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15573687
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17091377
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18208600
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18391466
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18959406
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19034126
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19808648
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21896129
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22052267
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22405094
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22868835
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23226979/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23256527
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25014997
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25415767

Hyaluronsyra är en väl omtalad ingrediens och har lanserats som ”ungdomens källa”. Det är ett kroppseget ämne och har en viktig funktion i all vår bindväv, såsom i hud, hår, naglar och i kroppens leder.

Dela denna sida

Mer att upptäcka!

Lively Living Gurkmeja Pulver
Nyheter

GURKMEJA – DET GULA GULDET OCH DESS FÖRDELAR

Gurkmejan, superkryddan, livets krydda, superörten, golden goddess, ett gyllene vapen mot inflammation – kärt barn har många namn.
Varför är gurkmejan så fantastisk och varför har den använts under tusentals år?

BYO lifestyle Logo

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Du godkänner användningen av cookies genom att trycka OK och surfa vidare på webbplatsen. Vill du läsa mer kan du göra det här.